Premiera: Tudi miši gredo v nebesa, 6+, Filmske nedelje v Lutkovnem

Za izzven in Abonma zoetrop, Filmski abonma za otroke in družine

Tudi miši gredo v nebesa / Myši patří do nebe 

Češka, Francija, Poljska, Slovaška, 2021 87 minut

sinhronizirano v slovenski jezik

Bojevita miška Hopka in plahi lisjak Beloprsec se po nesrečnem pripetljaju nevede znajdeta v živalskih nebesih. V tem nenavadnem okolju morata pozabiti na svoje naravne nagone in na popotovanju po novem svetu združiti moči. Miška in lisjak po številnih dogodivščinah in nepričakovanih prigodah naposled postaneta najboljša prijatelja.


Film Tudi miši gredo v nebesa govori o upanju, iskanju ljubezni in pogumu ter o preseganju predsodkov in celjenju starih ran. Pokaže nam, da je vse, kar se zdi že skoraj končano, lahko začetek nečesa novega, in da je mogoče premagati tudi na videz nepremagljive stvari.

Režija: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček

Scenarij: Alice Nellis, Richard Malatinský

Avtorica knjižne predloge: Iva Procházková

Umetniški direktorji: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček, Jan Kurka

Direktor fotografije: Radek Loukota

Montaža: Vladimír Barák

Glasba: Krzysztof A. Janczak

Glasovi: Maja Kunšič (miška Hopka), Gašper Jarni (lisjak Beloprsec), Primož Pirnat (rak), Blaž Šef (rakun), Matej Puc (mišji očka), Vesna Pernarčič (mišja mamica), Gašper Malnar (mišji župan), Asja Kahrimanovič-Babnik (mišja sošolka) idr.

Producenti: Vladimír Lhoták, Alexandre Charlet, Grzegorz Wacławek, Jonathan Hazan

Produkcija: Fresh Films, Les Films du Cygne, Animoon, Cinemart production

Distributer v Sloveniji: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

Zanimivosti

Film je nastal po knjižni predlogi Miši gredo v nebesa avtorice Ive Procházkove, ki se v svojih delih pogosto dotika težjih tem, s katerimi se srečujejo otroci in mladostniki. Zgodbo o živalskih nebesih je napisala tudi zaradi lastnega otroškega strahu pred smrtjo. Knjigo je v slovenskem jeziku leta 2019 izdala Založba Miš. Ste jo že zasledili v knjižnici?

Film je nastajal na osmih različnih lokacijah po Evropi in celoten proces ustvarjanja filma je trajal 6 let, samo snemanje pa nekaj več kot 14 mesecev. Za film je bilo zgrajenih približno 80 kompletov kulis in ročno izdelanih več kot 100 lutk. Snemalo se je na več različnih prizoriščih naenkrat, z osmimi animatorji, zato je film v organizacijskem in proračunskem smislu največja produkcija stop animacije v češki zgodovini. 

Animirani film Tudi miši gredo v nebesa je lutkovna animacija, ki subtilno dodaja digitalno 3D animacijo za nekatere živali in žuželke, ki letijo ali plavajo, ter posebne učinke, ki povezujejo fotogrametrijo, računalniško slikanje in digitalno videomapiranje, za sekvence v Gozdu vseh gozdov.

Podrobnosti o dogodku

»Pri tej zgodbi mi je všeč, da govori o težavah, s katerimi se spopadajo vsi otroci, denimo o strahu. Otroci občutijo strah različno močno, a nihče se mu ne more izogniti. Pogosto sta tudi smrt in prijateljstvo temi, s katerima se srečamo že zelo zgodaj. Še ena pomembna tema so predsodki. Miška je vedno mislila, da so lisice hudobne in da se nikoli z nobeno ne bi mogla spoprijateljiti. Toda v tem vzporednem nebeškem svetu, v katerem se živali ne morejo več jesti med sabo in kjer so osvobojene svojih naravnih nagonov, miška odkrije, da ima z lisjakom veliko skupnega, da so obema všeč iste stvari in da podobno razmišljata. Film govori o tem, da je včasih treba pretresti ustaljeni red, pa naj bo naravni ali ne.«
- Denisa Grimmová

»To je tudi film o ljubezni in samouresničitvi. Naša mala miška se trudi najti izgubljeno ljubezen, kakršno ji je izkazoval oče, preden ga je veliko prezgodaj pokončala hudobna lisica, zato se mora znebiti strahu. V tej preizkušnji ji pot prekriža še eno občutljivo bitje, lisjak, ki prav tako išče ljubezen in bo naredil vse, da pridobi njeno zaupanje in postane njen prijatelj.«
- Jan Bubeníček

Denisa Grimmová je animatorka, specializirana za 2D in stop animacijo. Režirala je več uspešnih kratkih filmov, delala pa je tudi kot scenografka, med drugim pri celovečerni stop animaciji Fimfárum – Do třetice všeho dobrého. Za svoje delo pri tem filmu je bila nominirana za nagrado češki lev.
Filmografija
2011 – Fimfárum – Do třetice všeho dobrého (umetniška direktorica)
kot režiserka
2010 – Czech Pexeso (mešana tehnika)
2006 – Lavičkáři / On a Park Bench (lutkovna animacija)
2003 – Čapí film / Stork Film (2D)
2002 – Hiccup (2D)

Jan Bubeníček je študiral na filmski akademiji FAMU v Pragi pri profesorju Břetislavu Pojarju. Kot mentor je sodeloval na delavnicah na festivalu v Šintokuju, festivalu animacije v Kobeju, Kjotski univerzi za umetnost in oblikovanje ter filmski akademiji v Jamagati. Njegov film Tři Fuové se je na filmskem festivalu v Cannesu uvrstil v izbor Kodakovih novih evropskih talentov.
Filmografija
2016 – Smrtelné historky / Murderous Tales (celovečerni animirani film)
2012 – Pirát / The Pirate (19’21'', stop animacija)
2000 – Tři Fuové / The Three Fuos (8'53'')
1998 – Ludvíkova Hlídka / Lewis' Watch (8'58'')

»Kot pri Čudovitem lisjaku ter filmih z Wallaceom in Gromitom tudi tukaj spremljamo stop animacijo lutk stare šole (z nekaj pomoči računalniške animacije). Zato tudi ta ponuja tisto neskončno prijetno domačo estetiko, kot da bi lahko segel vanjo in se dotaknil vsakega kosma, vsakega milimetra oguljene dlake ali vsake grčave vejice.«
- Cath Clarke (The Guardian)

»Film je poln praktičnih naukov, ki jih bodo starši bržkone cenili, vključno s tem, kako pomembno je kopanje in kako nevarno je skočiti na cesto, ne da bi pogledal levo in desno. Večji odmev pa imajo globlja vprašanja, ki jih načne film, denimo da nikogar ne smemo soditi po videzu (ali mestu v prehranjevalni verigi) in da ni nikoli prepozno, da se naučimo postati boljša različica samih sebe. /…/ Podrobnosti, kot so dlaka ročno izdelanih lutk pa trava in vejice na precizno izdelanih ozadjih, odslikavajo prismuknjenost in toplino, ki sta temu mediju edinstvena, in to tudi v zgodbi, ki se ne boji postati nekoliko temačna.«
- Tracy Brown (Los Angeles Times)

»Ta očarljiva stopa animacija je prava paša za oči. Film /.../ bi moral navdušiti mlajši del družinskega občinstva; starejši gledalci /…/ pa bodo prepoznali vplive, ki segajo od celovečernih stop animacij tipa Kokoške na begu in Čudoviti lisjak do bojev med plenilcem in plenom v Zootropolisu in celo pomežika studiu Ghibli /.../«
- Wendy Ide (Screen Daily)

- posebna omemba žirije in nagrada občinstva, MFAF Anifilm 2021
- nagrada za animirani celovečerni film, Mednarodni filmski festival za otroško in mlado občinstvo SCHLiNGEL 2021
- zlata čaša za najboljši animirani film, MFF Šanghaj 2021
- izbor za sekcijo Obzorja, MFF Karlovi Vari 2021
- MFAF Annecy 2021
- nominiran za Najboljši celovečerni animirani film za Evropske filmske nagrade 2021

Cena projekcije 5,00 EUR.

Abonma Zoetrop = 6 projekcij + filmska vzgoja 25,00 EUR

Podrobnosti o dogodku
Partnerji