Organizacije konzorcija

Pekarna Magdalenske mreže (PMM)

Zavod Pekarna Magdalenske mreže je reden filmski program, ki je bil namenjen filmskim klasikom in neodvisni in art sodobni filmski produkciji, vzpostavil že kmalu po ustanovitvi leta 1997. Zlasti z zaprtjem mestnih kinodvoran in pojavom komercialnih cinepleksov so se tovrstni programi kazali kot nujno potrebni in edini, ki so spodbujali kritičen razmislek o filmu. 

Leta 2011 sta v okviru PMM nastala dva pomembna projekta na področju filma: Filmopeka – program neformalne filmske vzgoje, ki je mladim omogočal ogled filmskih klasikov, pospremljenih s pogovori s filmskim kritikom; in Mednarodni filmski festival StopTrik, posvečen stop animaciji, ki je bil takrat prvi v Evropi, še danes pa je eden izmed zgolj šestih na svetu, ki častijo to večno analogno tehniko animiranja. V nekoliko skromnejši obliki StopTrik MFF poteka tudi na Poljskem, skozi leto pa ga v Mariboru spremljajo številni preddogodki in dogodki, ki jih sestavljajo teoretične in praktične delavnice, izobraževanja in predavanja s področja stop animacije, filma in filmske kritike.

KONTAKT

Ob železnici 8, 2000 Maribor
Zavod MARS Maribor

Zavod MARS Maribor je skupnost pedagogov in strokovnjakov s področij znanosti in umetnosti, ki se skozi različne aktivnosti posveča neformalnemu izobraževanju v kulturi. V ta namen pripravlja dogodke, kjer interdisciplinarno izpostavlja in povezuje različna umetniška področja v želji vzpodbujati posameznika, da zraste v čutečo, razmišljujočo, raziskovalno, ustvarjalno in kritično osebo, ki bo tvorila odgovorno družbo. Poslanstvo Zavoda MARS Maribor je skozi umetnost, kulturo in kulturno-umetnostno vzgojo spodbujati celosten razvoj posameznika in skupnosti. Film vključuje na posameznih sobotnih dogodkih za otroke in družine, kjer ga zastopa skozi projekcije izbranih slovenskih avtorjev, pogovore ob filmih, na delavnicah pa preizkuša orodja za zajemanje slike in zvoka. Poleg programov za družine pripravlja v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture ENIMATION school, šolo animiranega filma na osnovnih šolah in v Vetrinjskem dvoru. Po dogovoru organizira filmske kulturne dneve za šole. 


KONTAKT

Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor
Film Factory

Film Factory je kolektiv avtorjev in producentov, ki v svoj fokus postavljajo produkcijo kratkih igranih, animiranih in kreativnih dokumentarnih filmov, filmsko pismenost mladih ter ustvarjajo prostor, ki lokalnim / mladim avdiovizualnim avtorjem nudi profesionalno ustvarjalno okolje. 

Producirali so kratka igrana filma Neskončni vozel (rež. M. Šubic, 2010) in Verjetno te nikoli več ne bom videla (rež. M. Mlakar, 2017), kratki animirani film Ta presneta očetova kamera! (rež. M. Tomić, 2021) ter ko-producirali kratki igrani film Lovka (rež. U. Djukić, 2019) v produkciji Nosorogi, omnibus Kratki rezi (rež. J. Dostal, U. Menart, M. Mlakar, Kukla, U. Zorko, 2019) v produkciji Enabande ter celovečerni film Oroslan (rež. M. Ivanišin, 2019) v produkciji Staregare. Trenutno nastaja pod okriljem produkcije Film Factory dokumentarni film Haložani Vida Hajnška, kot koproducent produkcija sodeluje pri kratkem animiranem filmu Otrok v meni Andjele Joković ter pri dveh dokumentarnih filmih Marka Kumra – Murča, Dobri ljudje in Drežniška koza in njeni ljudje.  

Razvoj občinstev prepoznavajo kot izredno pomemben, zato od leta 2009 naprej izvajajo programe filmske vzgoje za mlade “Film Smoothie”. To je širok nabor teoretičnih in praktičnih izobraževalnih programov. ki mlade spodbuja k odkrivanju kvalitetnega filma ter vzgaja filmske gledalce in ustvarjalce.

Z namenom profesionalizacije in povezovanja avdiovizualnega sektorja v severovzhodni Sloveniji so vzpostavili platformo “Projektor”. 

 

KONTAKT

Mitra

Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v Mariboru deluje od leta 2009, v svojih referencah beleži močne izkušnje partnerskih sodelovanj s tujino na področju spodbujanja medijskih iniciativ, digitalnega pripovedovanja zgodb, promocije dokumentarnega filma ter skrbi za vključenost različnih starostnih skupin v medijsko participacijo. Od začetka svojega delovanja se ukvarja z organizacijo video delavnic in javnih projekcij ter produkcijo kreativnih dokumentarnih filmov. Od leta 2012 organizira mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, ki podeljuje življenjsko plaketo slovenskemu avtorju za doprinos slovenskemu dokumentarnemu filmu. Žirija festivala določi izbrani dokumentarni film leta Dokudoc izbani, dokumentarni filmi pa so predvajani v programskih sklopih ‘zdaj’, ‘retro’ in ‘multikulti’. Ustvarili so tudi projekt Extending creative practice, ki je leta 2013 prejel nacionalno nagrado Jabolko kakovosti. Gre za opolnomočenje seniorjev za digitalno pripovedovanje skozi video delavnice, kar nadaljujejo v projektu Silver stories, kjer med drugimi izobražujejo delavce, ki delajo s starostniki. 

 

KONTAKT

Gregorčičeva ulica 26, 2000 Maribor
Iskalnik dogodkov