StopTrik kino za kino(m): Najboljše animacije 2021, 83′

Tekom Festivala Lent Mednarodni filmski festival StopTrik pripravlja tri tematske kurirane selekcije stop animacij za odrasle, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu Kavarne Astoria, v neposredni bližini ene od simbolnih točk mesta, kjer je včasih obratoval kino. Z vzpostavljenim improviziranim kinom, intervencijo v prostor, na prostem dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Projekcije na prostem bodo sestavljale izbrane stop animacije in animacije drugih analognih tehnik razdeljene v tri kurirane programe. V prvem si ogledamo najboljše animacije tekmovalnega programa minule edicije festivala, v drugem se dotikamo animiranega feminizma, v tretjem pa animiranih mitologij. Gre za temi, ki sta v preteklosti predstavljali rdeči niti programske usmeritve.

V Mariboru domuje redek, a toliko bolj dragocen dogodek: Mednarodni filmski festival StopTrik, eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen izključno stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna v Mariboru, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja široke retrospektive, ki jih kurirajo filmski strokovnjaki, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

StopTrik kino za kino(m): Najboljše animacije 2021, 83′

1. Ulično bevskanje / Cat Calls 

Laura Stewart, Anna Berezowsky, Kanada, 2020, 2’2’’

Film je svojevrstna adaptacija Instagramovega računa @catcallsofnyc in raziskovanje uličnega nadlegovanja. Igralsko zasedbo sestavljajo mačke in psi, v filmu pa uporabljajo resnične stavke, ki jih ljudje kričijo za drugimi.

2. Bestia / Zver 

Hugo Covarrubias (TREBOL 3), Čile, 2021, 15’45”

Film temelji na resničnih dogodkih in raziskuje življenje policijske tajne agentke med vojaško diktaturo v Čilu. Njen odnos s svojim psom, telesom, strahovi in frustracijami razkriva žalosten zlom njenega uma in države.

StopTrik 2021 Grand Prix – Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija, StopTrik 2021 Posebna omemba študentske žirije Maribor, StopTrik 2021 Posebna omemba Yiorgosa Tsangarisa (Animafest Ciper), StopTrik 2021 nagrada po izboru študentske žirije Lodz – Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija

3. Trije skoki do sreče / Three Jumps to Happiness / Trzy Skoki do Szczęścia  

Artur Hanaj (PWSFTviT Lodz Film School), 2020, POL, 12′

Črna komedija, ki prikazuje večer v življenju več živali. Želve, medved in opica skušajo najti voljo, da bi zavestno upravljali svoje življenje. Animacijo je kvalificiral festival O!PLA.

4. Neulovljiva / Elusiveness / Trkija  

Marija Vulić, Isidora Vulić (Jafilm Jagodina), 2020, SRB, 7’14”

Zgodba, nastala po motivih srbske ljudske pripovedke »Dekle, hitrejše od konja«, obravnava fenomen lepote in večno hrepenenje po njej.

5. I’m Here / Jestem tutaj / Tukaj sem

Julia Orlik (PWSFTviT Lodz Film School), Poljska, 2020, 15′

Starejši moški skrbi za paralizirano ženo. Kljub starosti in zdravstvenim težavam se po svojih najboljših močeh trudi, da bi olajšal njeno trpljenje, ki je iz dneva v dan večje.StopTrik 2021 nagrada po izboru študentske žirije v sklopu Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija, Posebna omemba Piotr Kardas, Lodž

6. Pearl Diver / Potapljanje za biseri

Margrethe Danielsen (Volda University College), 2020, NOR, 8’45”

Trije pari se oddaljujejo. Jež se zaljubi v balon, a mu skrb za osebno nego dela preglavice. Med parom z Arktike in Antarktike se lomi led, dve naivni ostrigi pa hrepenita po snidenju.

7. Chloé Van Herzeele

Anne-Sophie Girault, Clémence Bouchereau (Autoproduction), 2019, FRA, 16’47”

Chloé je stara gospa, ki v podzemnem prostoru prireja filmske projekcije. Novinarju razkazuje prostore, kjer hrani svojo zbirko filmov, posnetih na trak. Ko se spuščamo pod zemljo, se z njo potapljamo v njen predrugačeni svet.

8. When We Fell 

Ben Spooner, Morgan Twiston Davies (Ben Spooner), UK, 2021, 4’3”

Pokrajine so se vdale, ptica je letela mimo. Vizualno in glasbeno sodelovanje, ki raziskuje tanko mejo med svobodo in uničenjem.

StopTrik 2021 Grand Prix v sklopu Mednarodni tekmovalni program: Borderlands, Maribor, StopTrik 2021 Grand Prix v sklopu Mednarodni tekmovalni program: Borderlands, Lodz.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku