StopTrik kino za kino(m): Animirane mitologije, 76′

Tekom Festivala Lent Mednarodni filmski festival StopTrik pripravlja tri tematske kurirane selekcije stop animacij za odrasle, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu Kavarne Astoria, v neposredni bližini ene od simbolnih točk mesta, kjer je včasih obratoval kino. Z vzpostavljenim improviziranim kinom, intervencijo v prostor, na prostem dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Projekcije na prostem bodo sestavljale izbrane stop animacije in animacije drugih analognih tehnik razdeljene v tri kurirane programe. V prvem si ogledamo najboljše animacije tekmovalnega programa minule edicije festivala, v drugem se dotikamo animiranega feminizma, v tretjem pa animiranih mitologij. Gre za temi, ki sta v preteklosti predstavljali rdeči niti programske usmeritve.

V Mariboru domuje redek, a toliko bolj dragocen dogodek: Mednarodni filmski festival StopTrik, eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen izključno stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna v Mariboru, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja široke retrospektive, ki jih kurirajo filmski strokovnjaki, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

Animirane mitologije, 76′

1. Ragnarok

dir. Johan Oettinger, Urte Oettinger, Lithuania, 2016, 8’

Star in ponosen orel strada v nevihtni in opustošeni gorski pokrajini. Privid ga zavede, odkrije mrhovino. Znajde se v skušnjavi, da bi se okrepil, vendar ne gre proti svoji naravi, da nikoli ne je mrhovine. To je obupen in brezupen položaj, zato duhu usode uspe zapeljati šibkega orla. Ko orel podleže skušnjavi, je izstreljena krogla. Orel umre, vendar ostane zvest samemu sebi.

2. It Wasn’t the Right Mountain, Mohammad 

dir. Mili Pecherer, prod. Le Fresnoy, France, 2019, 28’

Figura s kapuco je razbita na površini tihega morja, sestavljenega iz pozabljenih besed in zgodb, kot je Mohamedova, zaprta v steklenici, ki pluje med valovi. Protagonistov čoln po dolgotrajnem tavanju pristane v puščavi. Med peskom, ki ga prenaša veter, si ga za vodnika v svetu, polnem pasti in trpljenja, izbere čreda antilop. Smrt je edina stalna spremljevalka na njihovi poti onkraj suhih ravnic.

3. Ichthys

dir. Marek Skrobecki, prod. Se-ma-for, Poland, 2005, 15’20’’

Metaforična filmska zgodba o vztrajnem čakanju, upanju in izpolnitvi. Glavni junak filma je moški v najboljših letih. Pride v restavracijo, njena notranjost spominja na neko sveto zgradbo. Je edina stranka in pozdravi ga natakar z obrazom kameleona, ki sprejme naročilo in nato odide. Čaka na njegovo vrnitev. Čas mineva in vse prekrije s patino starosti. Ko se končno pojavi še vedno mladi natakar z naročeno jedjo, se zdi, da je moški mrtev…

4. Monkey / 猴

Hou, Shen Jie, China, 5’

Tri opice: kaj se zgodi, ko je ena od njih mrtva?

5. Chulyen, A Crow’s Tale

Chulyen, histoire de Corbeau, dir. Cerise Lopez, Agnès Patron, prod. IKKI FILMS, France, 2015 20′

Chulyen je močan, Chulyen je lep. Chulyen je šibek, Chulyen je grd. Chulyen je duh vrane in trije šamani ga preganjajo.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku