Smučarske sanje

Dokumentarni / Haidy Kancler / Slovenija, Avstrija, Finska / 2022 / 83′

V afganistanskem mestu Bamyan Zakia (25), Fatima (21) in Fariba (16) sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Ko jim njihova slovenska trenerka smučanja Ana (30) sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje za učiteljice smučanja, se zdi, da so še korak bližje k uresničitvi svojih sanj.

Dekleta se dve leti intenzivno pripravljajo na potovanje. Ko končno prispejo v Evropo, pa se takoj soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in strogimi standardi evropskega profesionalnega športa. Dekleta se spopadajo z razočaranjem, zato jih mikajo druge možnosti, vključno z nezakonitim pobegom v Nemčijo. Kar se začne kot priložnost slediti svojim sanjam, se spremeni v nepredvidljiv čustveni tobogan z neprijetnimi posledicami.

Sanje deklet so univerzalne in se je z njimi preprosto identificirati, njihova kultura pa je veliko bolj zapletena in iz drugih vidikov pogosto težko razumljiva.

Film mariborske filmarke je filmski kritik časopisa Večer Matic Majcen izbral za najboljši film leta 2022.

Predfilm – izbor Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc:

Zdaj ljubiš slovenski film, kratki dokumentarni / Martin Srebotnjak / Slovenija / 2021 / 7 min


Organizacija in izvedba Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • programska selekcija Konzorcij Film in Maribor • program financira Mestna občina Maribor.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku
Partnerji