Cikel predavanj Filmski žanri skozi družbeno kritiko // Robert Kuret: GROZLJIVKA, MORILSKI PREDMETI IN BLAGOVNI FETIŠIZEM

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko
Robert Kuret: GROZLJIVKA, MORILSKI PREDMETI IN BLAGOVNI FETIŠIZEM

6. junija, ob 18. uri te vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na predavanje “Grozljivka, morilski predmeti in blagovni fetišizem” filmskega kritika in esejista Roberta Kureta.
Pogovor ob predavanju bo vodila dr. Maja Pan.

//

O PREDAVANJU
V okviru gotske fikcije, ki je zgodovinsko povezana s tehnološkim napredkom in pojavom industrijske revolucije, je eden od klasičnih motivov oživel predmet; tokrat se bomo v okviru grozljivke ukvarjali z motivom morilskega predmeta (t. i. killer commodity). Ta takoj prikliče Marxov razmislek o blagovnem fetišizmu, kjer so neživi predmeti naenkrat navdani z magičnimi lastnostmi, pri čemer je poudaril, da se to zgodi v trenutku, ko je zgodovina njegove produkcije zastrta. V tem kontekstu bomo razmišljali o filmih Semiš jakna (Le daim, 2019) in Guma (Rubber, 2010) Quentina Dupieuxa, Tkanina (In Fabric, 2019) Petra Stricklanda in Slaxx (2020) Elze Kephart, ki se na tak ali drugačen način navezujejo na tekstilno in avtomobilsko industrijo. Danes, ko sta znanstvena fantastika in grozljivka zopet v porastu, bomo razmišljali tudi o statusu človeških subjektov in načinov njihovega pojavljanja znotraj pripovedne linije v filmih o morilskih predmetih: ko se namreč pozornost preusmeri na predmete, ki terorizirajo posameznike ali skupnost, to vpliva tudi na relevanco, psihologijo in bližino upodobljenih človeških likov.

//

O PREDAVATELJU
Robert Kuret je kritik in esejist, ki piše o filmih in literaturi. Redno objavlja v Delu, Literaturi, Ekranu in reviji KINO!. Na Festivalu kratkega filma FeKK je koselektor nacionalnega in mednarodnega tekmovalnega programa FeKK SLO in FeKK BAL. V okviru Društva za širjenje filmske kulture KINO! deluje tudi kot mentor na filmskokritiških delavnicah Ostrenje pogleda. 

//

SEZNAM PRIPOROČENIH FILMOV
Semiš jakna (Le daim, Quentin Dupieux, 2019)
Guma (Rubber, Quentin Dupieux, 2010) 
Tkanina (In Fabric, Petra Strickland, 2019) 
Slaxx (Elze Kephart, 2020) 

***

CIKEL FILMSKI ŽANRI SKOZI DRUŽBENO KRITIKO

Pekarna Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborska knjižnica
V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost usmerili v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodili priznani slovenski filmski kritiki in teoretiki, ki bodo zgradili most med filmom, literaturo in družbo. 

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko je nadaljevanje cikla Teorija filma (2022), kjer smo spoznavali, kako lahko gledalci razne teoretske poglede tudi sami uporabimo pri lastnem gledanju vseh vrst filmov in cikla Zgodovina filma (2021) skozi katerega smo spoznali osnove zgodovine filma. 

Letos smo za vas pripravili 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v prostoru umetnosti in participacije OBRAT, na Trgu revolucije 9. 

Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku