Pust, kralj Evrope 2.0., Pust Vetrinjski!

Pust, kralj Evrope 2.0 / Carnival King of Europe 2.0.

Evropa, 2006-2011. Koncept in besedila Giovanni Kezich, snemanje in montaža Michele Trentini, produkcija Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina, 2011, 32 minut.

Proti koncu zime se po vsej Evropi odvija starodavni ritual za zagotavljanje dobre letine, kar je bilo prvotno jedro pustovanja. Film izhaja iz predpostavke, da tradicionalna pustovanja temeljijo na primerljivih dejanjih sorodnih likov, ki sledijo podobnim vzorcem. Avtorja menita, da je pust je pravi ‘kralj Evrope’, ker njegovo kaotično vladanje seže najdlje v zgodovino. Etnografski dokumentarec povzema spoznanja mednarodnega raziskovalnega projekta z enakim naslovom (www.carnivalkingofeurope.it).

Kratek dokumentarni film se v Mariboru predstavlja kot del dogodka Pust Vetrinjski! (Fl)etno družinsko pustovanje. Pust Vetrinjski je pustno rajanje za otroke in družine, ki ga na pustno soboto, 26. februarja 2022, v Vetrinjskem dvoru, tradicionalno organizira Zavod MARS Maribor. Obeležen bo s številnimi delavnicami, poslikavo obraza, razstavo likovnih del akademske slikarke Rebeke Golob, Mavričnimi maškaradami z Alenko Spacal ter glasbenim koncertom skupine Duo Zebra.

Pust je priložnost, da star običaj preganjanja starke Zime izživimo na ljudski in srčen način, zato Vas vabimo, da rajate z nami!

Redosled dogodka:

16.00

FILM // Pust, kralj Evrope 2.0 / Carnival King of Europe 2.0.

16.00−19.00

RAZSTAVA // Diarsanima, Rebeke Golob, akad. slikarke

DELAVNICE // Maškare iz kolaža, Glun Glun odzvanja, Zvočna ropotuljica, poslikava obraza

IGRAJMO SE // Lov na Kurenta in Potapljanje ladjic

17.00

KONCERT // Duo Zebra

18.30

PRAVLJICA ZA LEP VEČER // Pravljična maškarada z Alenko Spacal

CENA: 6 EUR / osebo; Družinska vstopnica: 15 EUR / do 3 otroci in 2 odrasla, dodatna oseba 4 EUR / osebo.

Filmski dogodek nastaja v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem. Na spletni razstavi Slovenskega etnografskega muzeja Pust, kralj Evrope si lahko ogledate še 10 filmov o pustovanjih v Makedoniji, Bolgariji, Romuniji, na Poljskem in Hrvaškem, v Sloveniji, Italiji in Španiji (s slovenskimi podnapisi), https://www.etno-muzej.si/sl/digitalne-zbirke/pust-kralj-evrope-carnival-king-of-europe. (pripravila Nadja Valentinčič Furlan, SEM)

Podrobnosti o dogodku
 • Datum začetka
  26. februarja, 2022 16:00
 • Datum konca
  19:00
 • Naslov
  https://www.marsmaribor.org/events/sobota-za-druzbo-pust-vetrinjski-fletno-druzinsko-pustovanje/
Vstopnina
6,00 EUR
Podrobnosti o dogodku
 • Datum začetka
  26. februarja, 2022 16:00
 • Datum konca
  19:00
 • Naslov
  https://www.marsmaribor.org/events/sobota-za-druzbo-pust-vetrinjski-fletno-druzinsko-pustovanje/
Partnerji
Vstopnina

6,00