Filmske nedelje v Lutkovnem // Pofestivalski dogodek 24. FSF Portorož

Konzorcij Film in Maribor s prvo projekcijo programa “Filmske nedelje v Lutkovnem gledališču Maribor” praznuje praznik slovenskega filma.  S premierno projekcijo nagrajenih kratkih filmov 24. Festivala slovenskega filma v Mariboru kratkemu filmu izkazujemo spoštovanje ter na platno vabimo najboljše slovenske kratke različnih filmskih zvrsti.

Na odru se nam bosta pridružila režiser dokumentarnega filma (ne)vidni Anže Grčar in direktor Festivala Slovenskega filma Bojan Labović. Vabljeni v našo družbo na FSF po FSFju v Lutkovno gledališče Maribor, v čast nam je, da bo ravno v Mariboru prvi pofestivalski dogodek 24. Festivala slovenskega filma Portorož.

Naj živi kratki film!

Program “Filmske nedelje v Lutkovnem” sofinancira Mestna občina Maribor v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor.

Podrobnosti o dogodku

igrani, 2021, 23 min // slovenščina
trailer: SESTRE on Vimeo

Tri najboljše prijateljice, sodobne virdžine, živijo po svojih pravilih. Ko se zapletejo v prepir z lokalnimi fanti in se situacija zaostri, jih reši ženska, ki to šele postaja.

SESTRE from Atalanta on Vimeo.

Scenaristka in režiserka: Kukla
Direktor fotografije: Peter Perunović
Montažer: Lukas Miheljak
Scenografka: Mateja Medvedić
Kostumograf: Damir Raković
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik
Oblikovalka maske: Špela Ema Veble
Igralska zasedba: Mia Skrbinac (Jasna), Sarah Al Saleh (Mihrije), Mina Milovanović (Sina)
Produkcija: Barbara Daljavec
Produkcijska hiša: Aatalanta

Kukla (1991) je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Režirala je mnogo glasbenih spotov kot tudi kratkih filmov, tako igranih kot dokumentarnih, umetniških in modnih filmov. Poleg režiranja, je tudi aktivna glasbenica. Prejemnica Štigličevega pogleda za izjemno režijo za režijo opusa glasbenih spotov iz leta 2020.

animirani, 2021, 9 min // slovenščina
trailer: STEAKHOUSE trailer on Vimeo

Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?

STEAKHOUSE trailer from Spela Cadez - Finta Studio on Vimeo.

Režiserka: Špela Čadež
Animacija in Risba: Špela Čadež, Anka Kočevar, Zarja Menart, Clémentine Robach
Scenarij: Gregor Zorc
Montaža: Iva Kraljević
Oblikovanje zvoka: Johanna Wienert, bvft
Zvočni miks: Julij Zornik
Glasba: Tomaž Grom, Olfamož
Produkcija: Tina Smrekar, Špela Čadež
Produkcijska hiša: Finta Film
Koprodukcija: Fabian&Fred, RTV Slovenija, Miyu Productions

Špela Čadež (1977), kot neodvisna režiserka animacij in producentka deluje od leta 2008. Njeni animirani filmi so prejeli več kot 100 nagrad po vsem svetu, predvajali pa so jih na festivalih kot so Sundance, Clermont Ferrand in Annecy. Med drugimi je avtorica kratke lutkovne animacije Boles (2013, mdr. Velika nagrada na DOK Leipzig, nominiranec Cartoon d’Or) in večplanske kolažne animacije Nočna ptica (2016, Velika nagrada na mdr. HAFF Festival Holland, Animafest Zagreb). Navdušena je nad analogno animacijo in dobrimi zgodbami. Od leta 2018 je tudi članica ameriške Akademije znanosti in umetnosti gibljivih slik, ki podeljuje nagrado oskar.

animirani dokumentarni, 2021, 13 min // slovenščina
trailer: “Granny’s Sexual Life” d’Urška Djukić et Emilie Pigeard / TRAILER 1 on Vimeo

Kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice povzema odnos, v katerem so bile ženske prve polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij v fizičnem smislu razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Posamezne podobe bolečin in trpljenja, strahu ter vdanosti v usodo, kakor jo je doživela babica, z njo pa tudi večina podeželskih žensk njene generacije, se izrisujejo v hudomušni animaciji, ki z domišljijskimi potezami premagujejo stare tabuje.

"Granny's Sexual Life" d'Urška Djukić et Emilie Pigeard / TRAILER 1 from IKKI FILMS on Vimeo.

Scenaristka in režiserka: Urška Djukić
So-režiserka in animatorka: Émilie Pigeard
So-scenaristka: Maria Bohr
Glasovi: Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret, Bojana Ciglič
Glasba: Tomaž Grom
Oblikovanje zvoka: Julij Zornik
Montaža: Urška Djukić
Produkcija: Studio Virc, Co-produced by Ikki Films
Producenti: Boštjan Virc, Olivier Catherin, Edwina Liard, Nidia Santiago
Podpora: Slovenski filmski center, Viba Film, Ciclic - Centre Val de Loire, CNC, Centre national du cinéma et de l'image animée, Arte France - Unité de Programmes Cinéma, Kreativna Evropa MEDIA

Urška Djukić je študirala na akademiji za umetnost Univerze v Novi Gorici. V letu 2016 je posnela kratki igrano-animirani film »Dober tek, življenje!« ter zanj prejela nagrado vesna za najboljši kratki film na 19. Festivalu slovenskega filma. Leta 2018 je so-režirala film »The right one«, ki je imel kot del omnibusa SEE Factory Sarajevo mon amour, premiero v Cannesu, Directors’ Fortnight 2019. Istega leta je bila izbrana v 39. edicijo canske Cinéfondation Rezidence, kjer je razvijala svoj prvi celovečerni film z naslovom “LITTLE TROUBLE GIRLS”. Razvoj prvenca nadaljuje na delavnici Torino Film Lab 2021. Njen novi kratki animirani dokumentarni film babičino seksualno življenje je na Festivalu slovenskega filma 2021 prejel vesno za posebne dosežke in je kandidat za Evropsko filmsko nagrado EFA 2022.
Urška Djukić s prepletanjem različnih form - animacije, fikcije ter različnih oblik eksperimentalnih tehnik ustvarja hibridne vizualne pripovedi in je posebej usmerjena v raziskovanje sodobne ženskosti.

igrani, 2021, 15 min // hrvaščina s slovenskimi podnapisi
trailer: Penalty Shot – A short film by Rok Biček (penaltyshotfilm.com)

Najboljša prijatelja preživljata popoldan na nogometnem igrišču in sanjarita o igranju za lokalno moštvo. A sanje imajo svojo ceno: ko igro prekine skupina starejših fantov, eden od njiju to razume kot priložnost za dokazovanje, drugi pa zasluti, da se pripravlja nekaj bolj zloveščega.

Penalty Shot | Official Trailer | 2021 from ANTITALENT on Vimeo.

Režiser: Rok Biček
Scenarist: Rok Biček in Kristian Novak
Direktor fotografije: Fabio Stoll
Montažerja: Rok Biček, Ana Štulina
Scenograf: Ivan Veljača
Kostumografka: Ana Savić Gecan
Oblikovalec zvoka: Julij Zornik
Igralska zasedba: Gabrijel Dolenc (Franc), David Ivanović (Matija), Karlo Žganec (Mario), David Šafarić (Mičo), Jakov Feher (Ivica), Simon Herperger (Joža), Radovan Kočila (Tonči)
Producenti: Katarina Prpič, Danijel Pek, Rok Biček
Izvršna producentka: Tea Matanovič
Producentska hiša: Antitalent, Cvinger film

Rok Biček je rojen 1985. Njegov celovečerni prvenec Razredni sovražnik je prejel nagrado Fedora na Tednu kritike v Benetkah (2013) in bil finalist nagrade LUX, dokumentarni film Družina pa je prejel Grand Prix na Tednu kritike v Locarnu (2017). Njegovo delo razkriva redko samozavest, ki jo podpira jasna estetika, ki daje prednost sekvencam z enim posnetkom, specifičnim barvnim vzorcem in dramatičnim temam, ki jih pripoveduje v nevsiljivem, a vedno nadzorovanem slogu. Poigrava se s potencialno nevarnostjo, ki se skriva v majhnih, vsakdanjih podrobnostih. Gesta, pogled ali napačna beseda lahko zaneti požar. Trenutno pripravlja filmsko adaptacijo romana Temna mati zemlja.

dokumentarni, 2020, 16 min // slovenščina, angleščina s slovenskimi podnapisi

Pod streho Ambasade Rog se vsakodnevno združujejo azilanti in prostovoljci. Nekateri do pred kratkim za Slovenijo sploh še niso slišali, zdaj pa se v tuji državi soočajo s problemi za katere si nikoli niso mislili, da bodo doleteli ravno njih. Čas teče, težave ostajajo in prihodnost se zdi negotova, a vsaj prijatelji lahko naredijo realnost blažjo. Film je bil prikazan na festivalu Dokudoc 2021 v Mariboru ter 24. Festivalu slovenskega filma, kjer je prejel vesno za najboljši študentski film.

Režiser: Anže Grčar
Snemalec: Andraž Žigart
Montažerka: Ana Grzetič
Produkcija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo

Anže Grčar se je rodil 19.10.1997 v Trbovljah. Osnovno šolo je obiskoval v Zagorju in nato šolanje nadaljeval na Gimnaziji Litija. Tam se je kot igralec pridružil skupini Teater 16 in sodeloval pri organizaciji šolskih dogodkov. Od leta 2018 študira filmsko in televizijsko režijo na AGRFT.

eksperimentalni 2021, 11 min // slovenščina

Gimnazija Gian Rinaldo Carli v Kopru hrani eno najstarejših slovenskih zbirk živalskih primerkov, ujetih
v formaldehid. Zbirka datira iz druge polovice 19. stoletja. Pričujoči posnetki beležijo živali iz zbirke
Kabineta za naravoslovje Oreste Gerosa, shranjene v steklenih vazah.

režiserja: Matevž Jerman, Niko Novak
scenarista: Matevž Jerman, Niko Novak
direktorja fotografije: Karim Shalaby, Andraž Jerič
avtorja glasbe: Alenja Pivko Kneževič in Simon Penšek
montažerja: Matevž Jerman, Niko Novak
kolorist: Juš Premrov
oblikovalec zvoka: Simon Penšek
producenta: Jerca Jerič, Andraž Jerič
produkcijska hiša: Temporama

Matevž Jerman je avtor več eksperimentalnih kratkih filmov in videospotov. Je tudi soustanovitelj Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken, programski direktor FeKK - Mednarodnega festivala kratkega filma v Ljubljani, kot selektor za kratki film pa deluje pri Filmskih festivalih kot so Kino Otok in Liffe. Je tudi publicist, urednik in sodelavec na programskem oddelku Slovenske kinoteke.

Niko Novak deluje na področju filmske umetnosti, gledališča in glasbe. Kot scenograf zadnjih dvajset let sodeluje pri celovečernih in kratkih filmih. Kot glasbenik je deloval v skupinah Dicky b. Hardy in Incurabili, trenutno ustvarja samostojno kot kantavtor ter avtor glasbe za gledališče in film.

Podrobnosti o dogodku
Partnerji