Filmske nedelje v Lutkovnem // DELO NA ZAHTEVO (The Gig Is Up) // Shannon Walsh

dokumentarni, Kanada, Francija, 2021, 88 min // angleščina, francoščina s slovenskimi podnapisi

Wolt, Amazon, Uber … vsi vemo, kako preprosto jih je uporabljati in kako privlačne so njihove cene. Po vsaki dostavi nas »z namenom zagotavljanja najvišje kakovosti« povabijo, da ocenimo storitev. Le malokdo pa se zaveda, kakšne posledice bo njegova sodba imela za človeka, ki s torbo na ramenih kolesari skozi mesto …

Film pripoveduje zgodbe nevidnih in hitro nadomestljivih ljudi, ki delajo v ekonomiji na zahtevo. Milijoni posameznikov, ki jih je privabila obljuba prožnega delovnika, neodvisnosti ter nadzora nad časom in denarjem, so se znašli v povsem drugačni resničnosti. Pogoji dela so pogosto nevarni, plačilo se spreminja brez predhodnega obvestila in delavci živijo v nenehnem strahu, da bodo zaradi slabe ocene ali nerazpoložljivosti »deaktivirani«.

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.

Režija: Shannon Walsh
Scenarij: Shannon Walsh, Harold Crooks, Julien Goetz
Fotografija: Étienne Roussy
Montaža: Sophie Farkas-Bolla
Glasba: David Chalmin
Produkcija: Ina Fichman, Luc Martin-Gousset 
Festivali, nagrade: CPH:DOX (svetovna premiera); Hot Docs; DOXA (otvoritveni film); Dokufest Prizren; Melbourne; Edinburg
Distribucija: Demiurg

Shannon Walsh je poleg Dela na zahtevo napisala in zrežirala dolgometražne dokumentarce H2Oil (2009), À st-henri, le 26 août (2011), Jeppe on a Friday (2013) in Illusions of Control (2019). Svoja dela je predstavila na pomembnih mednarodnih filmskih festivalih, pa tudi na Beneškem bienalu in v pariškim Centru Pompidou. Leta 2017 je kot sourednica izdala knjigo The Ties that Bind: Race and the Politics of Friendship in South Africa.

Uradna spletna stran: www.shannonwalsh.ca

Program “Filmske nedelje v Lutkovnem” sofinancira Mestna občina Maribor v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku
Partnerji