OBRAT na StopTrik III

Z Mednarodnim filmskim festivalom StopTrik v okviru Festivala Lent vabimo na tri kurirane selekcije animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu ob OBRATu – prostoru umetnosti in participacije na Trgu Revolucije 9. Zelen kotiček tik ob glavnem mostu v času Festivala Lent postaja kino na prostem. Tudi letos z improviziranim kinom dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Projekcije na prostem sestavljajo stop animacije in animacije drugih tehnik v treh kuriranih programih. V prvem si ogledamo filme mreže evropskih festivalov animiranega filma Animamus, v drugem in tretjem pa izbrane stop animacije in animacije drugih analognih tehnik lanske edicije festvala StopTrik. Program sestavljajo večplastni in intrigantni filmi, ki preoblikujejo naše razumevanje animiranega filma in si upajo pod vprašaj postaviti ustaljene poglede na svet.

Četrtek, 29. 6. 2023 ob 21.00 (49 min)

Tretjo projekcijo sestavljajo izbrane animacije, ki so bile del mednarodnega tekmovalnega programa Stop animacija. Najboljše v stop animaciji, vizualno zanimivo ter navdihujoče za kritično in humanistično srečanje z umetnostjo animiranega filma.

1. Rak / Crab / Krab; Piotr Chmielewski (WJTeam) 2022, Poljska, Francija, 8’42”

Potopitev Titanika je bila za večino njegovih potnikov velika katastrofa. Vendar je bil med njimi tudi nekdo, ki jo je doživel kot čudež. 

2. Preteklost / The Past; Hamid Mohammadi (Documentary & Experimental Film Center) 2021, Iran, 7’25”

Pisatelj, ki so ga državni uradniki zasliševali, nadlegovali in mu grozili, živi v nenehnem strahu. Poskuša ponovno pisati, medtem ko mu strah to onemogoča. 

3. Človeški viri / Human Resources / Ressources Humaines; Trinidad Plass, Titouan Tillier, Isaac Wenzek (EMCA) 2022, Francija, 3’30”

Andy se v spremstvu prijatelja, ki vse snema, odpravi na svoj termin za reciklažo. Sprejme ga Wanda, tajnica podjetja. 

4. O lesu / Of Wood; Owen Klatte (Glockamorra Investments, Llc), 2022, ZDA, 6’59”

Animacija obravnava vlogo lesa v vsakdanjem življenju skozi stoletja in komentira vpliv potrošništva na naše življenje. Tehnika temelji na postopnem izrezovanju podob v velik hlod in pa vzporednem dodajanju lesenih predmetov, ki navidezno vznikajo iz debla.

6. Izgorel / Burnout / Otopljen; Paola Ercegović, Stipe Marević, Ani Ercegović, Mia Čulić (Croatian Association of Fine Artists, Pekarna Magdalenske mreže), 2022, Slovenija, Hrvaška, 2’23”

Kartonske škatle, cigaretni dim in vosek. Zgodba o ognju.

7. Odveza, sodba / Absolution, Parsin; Jack Nop, 2022, USA, 4’58”

Znana resnična zgodba o nerazrešenem zločinu opisuje žensko, katere okostje je bilo najdeno v votlini drevesa. Ni bilo nobenih namigov, kako je prišla tja, razen zloveščega grafita v bližini, na katerem je pisalo »Kdo je spravil Bello v gorski brest«.

8. Noj mi je povedal, da svet ni resničen, in mislim, da mu verjamem / Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It; Lachlan Pendragon (Griffith Film School) 2021, Avstralija, 11’18”

Ko se mladi uslužbenec za telefonsko prodajo sreča s skrivnostnim govorečim nojem, izve, da je vesolje stop animacija.

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos v Mariboru odvijal med 27. septembrom in 1. Oktobrom, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive, ki jih kurirajo filmske_i strokovnjaki_nje, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku