OBRAT na StopTrik II

Pekarna Magdalenske mreže z Mednarodnim filmskim festivalom StopTrik v okviru Festivala Lent vabi na tri kurirane selekcije animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu ob OBRATu – prostoru umetnosti in participacije, na Trgu Revolucije 9. Zelen kotiček tik ob glavnem mostu v času Festivala Lent postaja mini kino na prostem. Tudi letos z improviziranim kinom dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Projekcije na prostem sestavljajo stop animacije in animacije drugih tehnik v treh kuriranih programih. V prvem si ogledamo filme mreže evropskih festivalov animiranega filma Animamus, v drugem in tretjem pa izbrane stop animacije in animacije drugih analognih tehnik lanske edicije festvala StopTrik. Program sestavljajo večplastni in intrigantni filmi, ki preoblikujejo naše razumevanje animiranega filma in si upajo pod vprašaj postaviti ustaljene poglede na svet.

Torek, 27. 6. 2023 ob 21.00 (60 min)

Drugo projekcijo sestavljajo izbrane animacije, ki so bile del mednarodnega tekmovalnega programa Stop animacija in Borderlands ter netekmovalne Panorame, lanske edicije festivala StopTrik. Filmi narejeni v tradicionalnih tehnikah stop animacije, taki, ki združujejo tehnike in obzorja stop animacije z drugimi tehnikami animacije in različnimi sredstvi filmskega izražanja nas peljejo na hitro vožnjo skozi ostre, ironične in domiselne stop animacije.

1. Zadnji smeh / Last Laugh, Domen Sajovic (Univerza v Novi Gorici), 2022, Slovenija, 2’46”

Klovn Friderik na odru izvaja trike, a publiki njegov nastop ni všeč, zato jih poskusi prepričati s posebnim trikom.

2. Mamin sinček / Rotten Child / Rotkind, Anej Golčar (Willlem De Kooning Academy), 2022, Nizozemska, 7′

Šestdesetletni Harold še zmeraj živi pri svoji ostareli materi Hendrini. Zaradi njenega avtoritarnega načina vzgoje je še vedno prepričan, da ni zmožen skrbeti zase.

3. Druga polovica / Other Half, Lina Kalcheva (NFTS), 2021, Združeno Kraljestvo, 13’22”

Ren je individualno bitje v svetu, ki ga sestavljajo združeni pari. Hrepeni po tem, da bi našlo svojo drugo polovico in postalo izpolnjeno.

4. Radovednost / Curiosa, Tessa Moult-Milewska (NFTS), 2022, Združeno Kraljestvo, 9’35”

Preveč radovedna Mary prvič obišče stanovanje svojega fanta in ob tem opazi, da v njem ni nobenih osebnih stvari. Potem ko ji fant zadeve noče pojasniti, mu zleze v glavo.

5. 3kg 400g / 7lbs 8oz, Yoo Lee (Xin Li, Evelyn Martinez), 2021, ZDA, 7’8”

Ko se mlada mama preseli na 8. ulico v Jersey Cityju ameriške zvezne države New Jersey, spozna vrednost skupnosti in kako njeno lastno doživljanje določa vse, kar izkusi.

6. Počivaj v miru / Rest In Piece, Antoine Antabi (Reynardfilms), 2021, Nemčija, 9’35”

Ko vojna uniči njegov dom, se Midyan odloči za beg. Spakira stvari, ki ga spominjajo na njegove bližnje, in se odpravi v neznano.

7. Šepetalci vetru / Wind Whisperer / Testigo Del Viento, Fernanda Caicedo, 2022, Nemčija, 6’30”

Na koncu obzorja se rodi pojoč škržat. Njegov let je kratek, njegovo neutrudno oglašanje pa večno.

8. Čutna tabletka / Sensual Pill, Sam3, 2021, Grčija, 3’58”

Ta magnetni animirani dokumentarec s pomočjo satelitske opreme Google Earth v času pandemije potuje po vsem svetu.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku