OBRAT na StopTrik I

Z Mednarodnim filmskim festivalom StopTrik v okviru Festivala Lent vabimo na tri kurirane selekcije animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu ob OBRATu – prostoru umetnosti in participacije na Trgu Revolucije 9. Zelen kotiček tik ob glavnem mostu v času Festivala Lent postaja kino na prostem. Tudi letos z improviziranim kinom dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni. 

Projekcije na prostem sestavljajo stop animacije in animacije drugih tehnik v treh kuriranih programih. V prvem si ogledamo filme mreže evropskih festivalov animiranega filma Animamus, v drugem in tretjem pa izbrane stop animacije in animacije drugih analognih tehnik lanske edicije festvala StopTrik. Program sestavljajo večplastni in intrigantni filmi, ki preoblikujejo naše razumevanje animiranega filma in si upajo pod vprašaj postaviti ustaljene poglede na svet.

Nedelja, 25. 6. 2023 ob 21.00 (55 min)

Prvo projekcijo sestavljajo animacije novo ustanovljene mreže festivalov animiranega filma Animamus, katere del je tudi StopTrik. Edinstvena priložnost, da si v slabi uri ogledamo filme, ki kar najbolje predstavljajo bistva partnerskih festivalov, njihovo poslanstvo, profil in način na katerega delujejo v skupnosti.

1. Hide / Hide; Daniel Gray, 2020, Kanada, Madžarska, 10′

Dva brata se igrata skrivalnice. Medtem ko en šteje, se drugi skriva v majhni omarici. Tečejo sekunde, minute, leta in desetletja. HIDE je srce parajoča in prodorna zgodba o družini in nepovezanosti v svetu, ki je vse bolj razdrobljen in neprepoznaven.

Festival: Supertoon International Animation Festival, Šibenik

2. Linije / Lines; Ivan Stojković, 2021, Srbija, Francija, 6’23”

Eksperimentalna vizualizacija osebnega dnevnika, ki govori o težavnem otroštvu in mladosti, se spremeni v zgodbo o družini, generacijah in vseh linijah, ki jih družijo.

Festival: Balkanima European Animated Film Festival, Beograd

3. Življenje v zgodbi / Living In a Story; Aleksa Gajić, 2021, Srbija, 10’01”

Mladi kurir se znajde v nenavadni situaciji, ko skuša paket dostaviti pisatelju poceni šund romanov.

Festival: Balkanima European Animated Film Festival, Boegrad

4. Snakelet; Kristina Gacova, Krste Gospodinovski, Zharko Ivanov, 2019, Severna Makedonija, 9’40”

Zlomljen moški, razočaran nad družbo in celotnim svetom, se odloči zapustiti civilizacijo in živeti v divjini. V gozdu spozna nepričakovanega novega prijatelja.

Festival: Flipbook Film Festival, Skopje.

5. Obrazec B16 / Form B16; Ivan Ivanovski, 2018, Severna Makedonija, 8′

Obstaja človek, ki dobi najmanjši kos pogače. Naš junak obtiči v birokratskem labirintu, gre skozi številne absurdne situacije in po ustaljenih in vnaprej predvidenih korakih mu spet uspe končati na začetku.

Fecitaval: Flipbook Film Festival, Skopje.

6. Dnevi, ki jih (nikoli) ni bilo / The Days That (Never) Were; Kevin I. Rodriguez, Pedro Rivero, 2022, Španija / Baskija, 11′

Trije junaki so tik pred tem, da preživijo najlepši čas svojega življenja … dokler nenavaden pojav, vse prekine.

Festival: Animakom International Animation Community Festival, Bilbao

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos v Mariboru odvijal med 27. septembrom in 1. Oktobrom, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive, ki jih kurirajo filmske_i strokovnjaki_nje, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku