Mariborska premiera: Pošvedrani klavir in pogovor s filmsko ekipo

Miha Vipotnik (Casablanca) / celovečerni eksperimentalni dokumentarno-animirano-igrani film / Slovenija / 2022 / 86′

Predfilm: Izbor festivala StopTrik

Pošvedrani klavir (Miha Vipotnik, 2022) ni samo letošnji prejemnik nagrade Fipresci, ki jo na Festivalu slovenskega filma podeljuje kritiška žirija, ampak eden najbolj pomembnih slovenskih filmov sploh..

Robert Kuret, Ekran

Filmsko-glasbena povest Pošvedrani klavir s pomočjo igranih in animiranih vložkov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju v studiu 1 Radia Slovenija. Izhodišča za zgodbe so resnična, podprta s pričevanji poznavalcev, vse ostalo pa je plod domišljije in ustvarjalnega zanosa avtorjev. Film je prejel vesno za izvirno glasbo (Gregor Strniša) ter nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk.

“Radio postane film. Ne igrani, ne dokumentarni, ne animirani film – ampak vse to. V eksperimentalni maniri zložen v povsem samosvojo kompozicijo z vmesnimi poetičnimi prebliski. Inovativen v plastenju fikcije in fakcije, v zapletanju in razpletanju mnogoterih zgodbenih niti, ki se nonšalantno usedajo v različne medijske forme. Sodobno, radovedno, kompleksno in dovršeno delo, ki raziskuje in razširja filmski medij – vizualno, strukturno in vsebinsko. Izbruh ustvarjalnosti. Vorteks skrivnosti. Melodija spominov. Pošvedrani klavir.” (utemeljitev nagrade Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu na FSF)

“Glasba v filmu Pošvedrani klavir je tudi sama pošvedrana, vendar duhovita, kot je duhovit film sam. Preko nje se potopimo v klavir in zgodbe, ki ga ovijajo. Ko avtor v filmu molči, njegova glasba še kako pripoveduje.” (Vesna za najboljšo izvirno glasbo, utemeljitev)

“Pošvedrani klavir ni klasičen dokumentarec, kjer bi v ospredje silila informativna funkcija, ampak je polnokrvno avtorsko delo enega najvidnejših domačih intermedijskih umetnikov, akademskega slikarja in videasta Mihe Vipotnika, ki se je filma lotil na precej eksperimentalen način. Pripoved je kompleksna in prepleta različne narativne niti, mešata se resničnost in fikcija, dokumentarni, igrani in animirani deli, v brezšivno celoto je zmontirano slikovno in video gradivo iz različnih vetrov in časovnih slojev, izmenjavajo se subjektivni in objektivni pogledi na obravnavano temo. /…/ Vipotnikov “vanta črn” klavir iz Studia 1 je črna luknja, ki zgosti čas, črvina, skozi katero zdrknemo po dramatični zgodovini 20. stoletja, njegov film pa sodobna, sveža in dinamična interpretacija dokumentarne forme.”

Špela Barlič, Radio Slovenija


Organizacija in izvedba Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • programska selekcija Konzorcij Film in Maribor • program financira Mestna občina Maribor.

Podrobnosti o dogodku
Vstopnice
5,00 EUR
Podrobnosti o dogodku
Partnerji