Filmske nedelje v Lutkovnem // LIHOŽERCI (Lichožrouti) // Galina Miklínová

animirani, Češka, Slovaška, Hrvaška, 2017, 83 min // češčina s slovenskimi podnapisi

Lihožerci so majhna in nevidna bitja, kriva, da nam vedno zmanjka liha nogavica. Raziskuje jih osamljen Profesor, ki si obeta svetovno razkritje in jim je vedno za petami. Zgodbe Lihožercev se prepletajo z usodo glavnega junaka Huga, ki išče svojega strica. 

Se še spomnite lihožercev? Tistih drobnih junakov, ki se skrivajo vsepovsod in so odgovorni, da vedno iščemo drugi par nogavic? V decembru se ponovno vračajo v Maribor. Pred časom smo v mestu gostili ilustratorko Galino Miklínovo, ki je predstavljala knjigo Lihožerci avtorja Pavela Šluta, zabavno in napeto zgodbo, ki je močno zaznamovala češko mladinsko pisanje zadnjega desetletja. Knjižni junaki tokrat oživijo na platnu v celovečernem družinskem animiranem filmu. 

Režija: Galina Miklínová, po literarni predlogi Pavla Šruta
Scenarij: Galina Miklínová, Pavel Šrut 
Fotografija: Tomáš Sysel
Izvirna glasba: Filip Míšek
Zvok: Jan Čeněk, Richard Müller
Montaža: Vladimír Barák
Glasovi: Kryštof Hádek, Jan Maxian, David Novotný, Ondřej Trojan, Marek Taclík
Izvršna producentka: Michaela Syslová
Producenta: Ondřej Trojan, Total HelpArt T.H.A.

Produkcija: Česka televize, PubRes, Alkay Animation Prague, Filmosaurus Rex, Falcon, s podporo Státní fond kinematografie Audiovizuálny fond (Slovakia) Hrvatski audiovizualni centar (Croatia), distribucija Falcon
Galina Miklínová (28. julij 1970) je češka ilustratorka in režiserka risank. Leta 1997 je diplomirala na UMPRUM v Pragi. Študirala je tudi na univerzi Humberside v Združenem kraljestvu. Kot avtorica risank in ilustratorka knjig je prejela številne nagrade. Pogosto sodeluje s češkim pesnikom Pavlom Šrutom.

Program “Filmske nedelje v Lutkovnem” sofinancira Mestna občina Maribor v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku
Partnerji