Filmske nedelje v Lutkovnem // KRIPTOZOO (Cryptozoo) // Dash Shaw

animirani, ZDA, 2021, 95 min // angleščina s slovenskimi podnapisi

Vibranten, fantazijski, animiran film vizionarskega striparja, umetnika in filmskega ustvarjalca Dasha Shawa, skozi bogat halucinanten svet, spremlja skrbnici kriptozooja, ki se trudita ujeti bakuja (legendarno hibridno bitje, ki se prehranjuje s sanjami). Poraja se vprašanje, ali se smejo redke pošasti prikazati v ZOO-ju ali naj ta skrivnostna bitja ostanejo skrita in neznana.

Režija in scenarij: Dash Shaw
Režija animacije: Jane Samborski

Glasovi: Lake Bell, Zoe Kazan, Michael Cera, Louisa Krause, Peter Stormare, Thomas Jay Ryan, Grace Zabriskie in Angeliki Papoulia.

Nagrade: za filmsko inovacijo na Filmskem festivalu Sundance 2021, za najboljši animirani celovečerec na festivalu FantAsia, posebna omemba mladinske žirije na Berlinalu 2021.

Dash Shaw je ameriški stripar in animator. Njegov najnovejši celovečerni film Kriptozoo, ki ga je napisal in režiral, je bil premierno prikazan na festivalu Sundance 2021, kjer je prejel nagrado Innovator Award. Mednarodno premiero je doživel tudi na Berlinalu, kjer je prejel posebno omembo žirije. Kot scenarist in režiser je debitiral z animiranim celovečercem My Entire High School Sinking into the Sea, ki je bil leta 2016 prikazan na newyorškem filmskem festivalu in mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, leta 2017 pa je doživel kinematografsko premiero prek podjetja GKids, ameriškega distributerja filmov studia Ghibli.

Shaw je tudi avtor več risoromanov, med drugim New School, Doctors, Bottomless Belly Button, Clue: Candlestick in prihajajočega Discipline, ki bo letos izšel pri New York Review Comics. Filmsko društvo San Francisco mu je pred kratkim podelilo nagrado Golden Gate 2021 Persistence of Vision Award.

Program “Filmske nedelje v Lutkovnem” sofinancira Mestna občina Maribor v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku
Partnerji