Koyaa in nagajivi predmeti 2 z obiskom avtorja: Kolja Saksida, 4+, Filmske nedelje v Lutkovnem

Za izven in Abonma zoetrop, Filmski abonma za otroke in družine

Koyaa in nagajivi predmeti 2

Slovenija, 2017-2019, 31 minut

brez dialogov

Prigode navihanega mladeniča, ki mu vsakdanji predmeti včasih nagajivo popestrijo dan, nas navdušujejo od leta 2005. Koyaa je visok, suhljat mladenič v planinski opravi, velikih radovednih oči in igrivega značaja. Njegov dom se nahaja visoko nad oblaki, na gorski polici, kjer mu sicer mirne dni popestrijo nagajivi vsakdanji predmeti, ki oživijo. Da mu stvari ne uidejo iz rok, mora vedno znova najti ustvarjalno rešitev.

Serija sedmih kratkih animiranih filmov, v katerih spoznamo Koyoo v zabavnih pripetljajih s hudomušnimi predmeti, je zaokrožena s kratkim dokumentarnim filmom Živjo, Koyaa, v katerem pokukamo v zakulisje nastajanja animiranih filmov o Koyii.

Po filmu nas obišče tudi sam avtor Kolja Saksida, s seboj pa prinese Koyoo. Tako bomo spoznali glavnega junaka očarljive serije avtorju pa bomo lahko postavili vsa vprašanja, ki se nam porodijo ob filmih.

PROGRAM: 

1. Koyaa – Izmuzljivi papir // Kolja Saksida, Slovenija, 2019, 2’45’’

2. Koyaa – Poskočna radirka // Kolja Saksida, Slovenija, 2019, 2’45’’

3. Koyaa – Spolzko milo // Kolja Saksida, Slovenija, 2019, 2’45’’

4. Koyaa – Živahna kanta // Kolja Saksida, Slovenija, 2019, 2’45’’

5. Koyaa – Presneta odeja // Kolja Saksida, Slovenija, 2019, 2’45’’

6. Koyaa – Vesele vilice // Kolja Saksida, Slovenija, 2019, 2’45’’

7. Koyaa – Divji ležalnik // Kolja Saksida, Slovenija, 2017, 3’

8. Živjo, Koyaa!, dokumentarni film o zakulisju ustvarjanja // Marina Andree Škop, Slovenija, 2017, 11’20’’

Režija: Kolja Saksida

Scenarista: Marko Bratuš, Kolja Saksida

Animatorja: Julia Peguet, Bartosz Kotarski

Fotografija: Miloš Srdić

Montaža: Tomaž Gorkič

Glasba: Miha Šajina, Borja Močnik

Producent: Kolja Saksida

Distribucija: ZVVIKS, D’SAF

Vse ljubitelje Koyee vabimo, da si ogledate kratke epizode prve različice našega junaka. Povezavo do kratkih animiraih filmov delimo z vami:  https://zvviks.net/sl/filmi/koyaa Se prvi Koyaa kaj razlikuje od drugega? Raziščite še druge filme slovenske produkcijske hiše ZVVIKS.

Kdo je Kolja Saksida?

Izd. prof. Kolja Saksida (1981) je magistriral na švicarski univerzi ECAL (University of Art and Design, Lausanne). S filmom se ukvarja interdisciplinarno, predvsem pa kot režiser, producent in pedagog. Pri petnajstih letih je odigral svojo prvo filmsko vlogo v kratkem filmu Naprej, sledili so filmi Rop Stoletja, Vrvohodec,Temna stran lune in celovečerni filmi Jebiga, Slepa Pega, Rudi Omota, Instalacija ljubezni … Kot asistent režije je sodeloval pri nastajanju z oskarjem nagrajenega filma Nikogaršnja zemlja.

Njegova lutkovna animirana serija Koyaa je bila prvič predvajana na slovenski nacionalni televiziji v sezoni 2005. 

Poznate še druge kratke animirane filme Kolje Saksida?

V knjižnici poiščite kratki lutkovni animirani film Mulc – Frača, Koyaa – Lajf je čist odbit ali druge Koyine prigode – Roža, Razigrani avtomobilčki, Divji ležalniki in drugi. Njegovi kratki filmi so bili prikazani na več kot 250-ih mednarodnih festivalih in drugih prizoriščih. Kolja je bil povabljen kot rezidenčni umetnik na CEC Arts Link (New York), Open Workshop (Danska), Talent Campus (Berlin in Sarajevo), Nipkow program (Berlin), Prime 4 Kids’s Family program (Berlin) in in CEE animation workshop (Ljubljana, Trebon, Budimpešta).

Kot producent svoje aktivnosti usmerja tudi v razvoj in realizacijo idej drugih avtorjev in poskrbi, da iz začetnega sinopsisa nastane avtorski animirani film bodisi v tehniki stop animacije bodisi v 2D tehniki. Animirane filme in serije soustvarja v sodelovanju s številnimi domačimi in tujimi umetniki, soustvarjalci, partnerji in koproducenti. V zadnjih letih je kot producent poskrbel za realizacijo animiranih filmov Slovo (r. Leon Vidmar), Liliana (r. Milanka Fabjančič). Trenutno nastaja v njegovi produkciji animirani film (Ne)zaželene reči, ki ga režira Leon Vidmar. Film bo del mednarodnega celovečernega omnibusa realiziranega v tehniki stop animacija.

Podrobnosti o dogodku

»Kratki animirani filmi Koyaa so namenjeni tako otrokom kot odraslim, saj nosijo univerzalno sporočilo, da lahko različne situacije, ki se na prvi pogled zdijo neobvladljive, s pomočjo domišljije in dobre volje obrnemo sebi v prid in jih razrešimo na zanimiv način. Želel sem, da je sporočilo filmov prikazano zabavno, z nepričakovanim razpletom in z veliko situacijskega humorja, ki je plod ustvarjalne ideje junaka in s katerim Koyaa vsakokrat razreši nastalo situacijo. S filmi poudarjam, da je vredno vztrajati in iskati nove rešitve, čeprav ne uspemo vedno v prvem poskusu.«
– Kolja Saksida

»Koyoo je neverjetno zabavno animirati. V zgodbi se neprestano nekaj dogaja, poleg tega pa zahteva pretanjen občutek za animacijo likov. V seriji se večinoma pojavlja situacijska (t. i. slapstick) komedija, za katero rabimo odličen občutek za izbiro pravega trenutka in izrazite gibe, kar v naše minimalistično delo vnaša veliko akcije. Poleg obeh glavnih likov oživljamo tudi nežive predmete. Za animatorja je oživljanje predmetov prav poseben izziv, saj predmeti sami po sebi nimajo izrazne mimike oziroma telesa, a moramo kljub temu na njih prenesti človeško igranje, da pri gledalcu vzbudijo sočutje. Serija Koyaa mi omogoča, da se lotevam nekaterih zvrsti animacije, ki so mi prav posebej pri srcu.«
– Julia Peguet

»Koyaa je junak animiranega filma v najboljšem pomenu besede: ne samo da je samosvoj in zabaven, Koyaa gledalca prime za roko in ga vodi v dogodivščino, na gorsko polico in v skrivnostni svet umetnosti animacije.«
mag. Martina Peštaj, urednica otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija

»Koyaa ne pusti, da bi ga materialni svet spravljal v slabo voljo – zanj je vsaka ovira izziv in vsak izziv nova pustolovščina. Kratki animirani filmi o Koyii so iskrivi in domiselni, poklon vztrajnosti, čarobni moči domišljije in hudomušnosti vsakdana. Skozi Koyeeve oči je življenje igra, igrivost pa način življenja!«
– Gert Hermans, ECFA Journal

Podrobnosti o dogodku
Partnerji