Korzet/Corsage

Marie Kreutzer, Avstrija/Luksemburg/Nemčija/Francija, 2022, 113′

Cesarico Elizabeto slavijo zaradi njene lepote in izbranega okusa. Leta 1877 pa »Sisi« praznuje že svoj štirideseti rojstni dan – in da bi ohranila svojo javno podobo, si steznik zavezuje vse tesneje. A čeprav je Elizabetina vloga na dvoru zgolj simbolična, pa njena lakota po znanju in življenjskih izkušnjah še nikoli nista bili večji. Samosvoja in nepredvidljiva cesarica tako postaja na Dunaju vse bolj nemirna …

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

“Korzet ni le izjemno sodoben in na trenutke skoraj avantgarden film o tem, čemur pravimo zgodovina, temveč tudi radikalno politično delo, ki naslika povsem nov portret zgodovinske osebnosti, katere kolektivno domišljijo je do neprepoznavnosti popačila trilogija o Sisi iz petdesetih let prejšnjega stoletja.”

– Joachim Kurz, Kino-Zeit

PREDFILM: Po Sylvijino/Way of Sylvie

Po izboru Feminističnega filmskega festivala Fefi


Organizacija in izvedba Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • programska selekcija Konzorcij Film in Maribor • program financira Mestna občina Maribor.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku
Partnerji