Imej lep dan / Filmske nedelje v Lutkovnem

IMEJ LEP DAN / HAVE A NICE DAY / HAO JILE

Jian Liu / Kitajska / 2017 / 77’, mandarinščina, slovenski podnapisi

Zaplet animiranega filma Imej lep dan se odvija skozi potovanje Xiao Zhanga, mladega voznika, ki dela za tolpo in ki svojemu šefu ukrade torbo z milijonom juanov (približno 150.000 USD). Z ukradenim denarjem se nameni financirati potovanje v Južno Korejo za svoje dekle in tako rešiti njeno neuspešno plastično operacijo v Nanjingu v Jiangsu.Imej lep dan je kitajska animirana črna komedija iz leta 2017 v režiji Liu Jiana.

Film je bil premierno prikazan v glavnem tekmovalnem programu za Zlatega medveda na 67. Mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu februarja 2017. To je Liu Jianov drugi celovečerni film po njegovem prvencu Piercing I. Film, ki ga je večinoma zanimiral Liu Jian sam, je nastajal tri leta.

Režija: Jian Liu

Scenarij: Jian Liu

Produkcija: Jiamei Spring Pictures, Le-Joy Animation Studio, NeZha Bros. Pictures

KRITIKA

“Stilske posebnosti, ki opredeljujejo grenko humoren kitajski animirani neo-noir, so navdušujoče izvirne. To je vrsta filma, ki privabi stilistične predhodnike, kot Šund Quentina Tarantina – še ena križem-kražem pripoved o na več ravneh povezanih majhnih prevarantih – in fiktivni filmi kitajskega filmarja Zhangke Jia, katerega melodrame se vse tičejo trdosrčnih delavcev, ki se obrnejo h kriminalu, da bi pobegnili iz umazane cestne revščine. Še vedno pa Imej lep dan stoji iz povprečja zaradi svojega grenko-sladkega črnega humorja, idiosinkratične animacije in oblikovanja zvoka. Pisatelj/režiser Liu Jian je prevzel znane stilske elemente in jih napravil sveže ter razburljive.

AVTOR O FILMU

“Imej lep dan je animirani film, ki pa je skozi in skozi zaznamovan s filozofijo realizma. Prikazuje urbano zgodbo, ki poteka na robovih južnokitajskega mesta. Obstaja toliko negotovosti in možnosti, ki si jih je mogoče predstavljati v tako dinamičnem in živahnem prostoru, kot so meje mesta. To, kar nekateri imenujejo nadrealizem, je tam pogosto realnost in to je samo po sebi fascinantno. Rad opazujem in razmišljam o tem, kako ljudje živijo, razmišljajo in delujejo. Kulturne pokrajine mestnih robov in ljudje, ki tam živijo, so eden glavnih virov za moje delo.”

Podrobnosti o dogodku
Spletni nakup vstopnic
5,00 EUR
Podrobnosti o dogodku
Partnerji