CIKEL TEORIJA FILMA // Kuga franšiz in idealni gledalec kot geek // Aljoša Harlamov

Fotografija je iz predavanja Jele Krečič. Posnel jo je Gregor Salobir

CIKEL TEORIJA FILMA

Kuga franšiz in idealni gledalec kot geek 

Aljoša Harlamov  

8.11.2022 // 18:00 // Trg revolucije 9, Maribor

O PREDAVANJU:

Uspeh Marvelovega »filmskega« vesolja in pojav pretočnikov sta bistveno spremenila način, kako danes spremljamo video »vsebine«. Samostojni film/serija sta svoje mesto prepustila obsežnim video franšizam, ki jih sestavlja kompleksen preplet prednadaljevanj, nadaljevanj, vzporednih izdaj in odvodov. Pri tem pa ni naključje, da je v središču novih oblik prav superjunaški žanr – novi format namreč zahteva novega, pozornega in vztrajnega gledalca, ki ga je industrija našla v »geekih« oziroma »oboževalcih«, ti pa uživajo zlasti v kultnosti, referencah, nostalgiji in analitičnem ogledovanju.

O PREDAVATELJU:

Aljoša Harlamov (1983) je glavni urednik Cankarjeve založbe in publicist. Leta 2016 je na Oddelku za slovenski jezik in književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani doktoriral iz slovenskega modernističnega romana. Do leta 2016 je deloval kot literarni kritik in leta 2014 za svoje delo prejel Stritarjevo nagrado. V letih 2012 – 2016 je bil urednik AirBeletrine. Je glavni urednik revije Mentor, redni kolumnist Grazie in Večera, skupaj s kolegoma snema podkast o žanrski umetnosti O.B.O.D. ter je avtor romana Bildungsroman (Litera 2009).

Po predavanju se bo s predavateljem pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

//

Cikel Teorija filma nastaja v koprodukciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie, in Mariborske knjižnice. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku