CIKEL TEORIJA FILMA // Ali je bilo kaj avantgardnega? Kratek prelet slovenskega eksperimentalnega filma // Matevž Jerman

Foto: Gregor Salobir

CIKEL TEORIJA FILMA

Ali je bilo kaj avantgardnega? Kratek prelet slovenskega eksperimentalnega filma 

Matevž Jerman

22. 11. 2022 // 18.00 // Trg revolucije 9, Maribor

O PREDAVANJU:

Zgodovina slovenskega avantgardnega (lahko tudi ne-paradigmatskega, eksperimentalnega, praviloma amaterskega in neinstitucionalnega) filma je pestra in bogata, kljub temu, da gre za žanrski fenomen, ki je desetletja ostajal prezrt v senci svojih institucionalnih bratrancev, danes pa z zamudo odkrivamo njegov bleščeč mednarodni potencial in lovimo poslednji vlak ohranjanja tega filma za zanamce. Tekom predavanja si bomo ogledali odlomke eksperimentalnih del, ki jih je nedavno digitalno restavrirala Slovenska kinoteka in se obenem sprehodili skozi zgodovino ter raznolike avtorske poetike, s tem pa tudi odstrli tančico z vznemirljivega področja filmskega izraza, ki vztrajno širi meje razumevanja definicije filmskega. 

O PREDAVATELJU:

Matevž Jerman je režiser, programski direktor FeKK – Festivala kratkega filma v Ljubljani in filmski kurator. Pogosto ustvarja na področju eksperimentalnega filma in videospota, njegova dela so bila večkrat predvajana na mednarodnih festivalih in prejela več nagrad, med drugim tudi vesno za najboljši eksperimentalni film na FSF 2021. Od leta 2009 redno sodeluje s programskim oddelkom Slovenske kinoteke, kjer je trenutno aktiven kot kurator programov kratkih filmov ter kot raziskovalec posebnih avantgardnih zbirk v hrambi kinotečnega arhiva. Kot selektor kratkih filmov ali kurator redno sodeluje tudi s festivali Kino Otok – Isola Cinema, LIFFe in V-F-X.

Po predavanju se bo s predavateljem pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

SEZNAM PREDLAGANE LITERATURE:

//

Cikel Teorija filma nastaja v koprodukciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie, in Mariborske knjižnice. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku