ODPOVEDANO // CIKEL TEORIJA FILMA #2 Bazinov realizem in kasnejši fenomenološki pristopi

O PREDAVANJU:

Realizem, ki so ga francoski filmski ustvarjalci prvič imenovali v 1930-ih priznava, da »filma ni mogoče določiti tako, kot bi ga prikazal«, saj obstaja več realizmov. Elementi kot so realna lokacija, naravna svetloba in neprofesionalni igralci gledalcu omogočajo, da sam izbere, kako bo film razumel, namesto da bi bil manipuliran. Na predavanju bomo izvedeli več o Bazin-u, ki odpira vprašanja glede problematike gledanja in razumevanja filma iz vidika različnih teorij (kritična, strukturalizem …) in zagovarja dojemanje filma kot dinamičen dvosmeren proces identifikacije in razločevanja gibljivih podob na filmu.


O PREDAVATELJU:


Igor Koršič, filmski teoretik, scenarist, esejist, igralec, rojen leta 1947 v Arnovih selah pri Brežicah. Iz teorije filma je doktoriral na Univerzi v Stockholmu, kjer je med letoma 1977 in 1981 tudi predaval. Od leta 1981 do nedavne upokojitve je bil predstojnik katedre za zgodovino in teorijo filma na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Gostoval je na vrsti filmskih šol v tujini, bil tudi organizator več strokovnih simpozijev. Tako v Sloveniji kot v vodstvenih organih mednarodnih organizacij se je v svojem delovanju zavzemal za evropsko filmsko politiko (CILECT, EURIMAGES, FERA). Napisal je dramo Modri angel, adaptiral scenarij za film Rdeči boogie, prevedel nekaj Strindbergovih dram, uredil in prispeval tekste za zbornik o kadriranju v filmu (Framing) in kinotečno knjižico Film na Švedskem. Za domače in tuje revije je o filmu napisal vrsto strokovnih in znanstvenih člankov ter prevedel knjigo Andreja Tarkovskega Ujeti Čas. Leta 2011 je izšla njegova knjiga Televizija in kakovost – kako ju gojiti, in leta 2021 knjiga esejev V Evropo! Kot aktiven državljan se vseskozi odziva na pomembnejša družbena dogajanja.


Lepo vabljeni! Vstop prost.


Cikel Teorija filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie, Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18 in Mariborske knjižnice. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19.

Podrobnosti o dogodku
Podrobnosti o dogodku
Partnerji