CIKEL TEORIJA FILMA #3 Frankfurtska šola in marksizem 

O PREDAVANJU:
V predavanju si bomo podrobneje ogledali nekaj marksističnih pristopov k filmu in filmski zgodovini. Kritična teorija družbe, kakršno je zastopala frankfurtska šola in njeni sopotniki, predstavlja enega pomembnejših marksističnih spoprijemov s filmom v zlatem obdobju Hollywooda. Njihove obravnave segajo od splošnih analiz pogojev kulturne industrije in filma v njej, pa vse do konkretnih analiz animiranega filma. S pomočjo marksističnih filmskih poskusov Jeana-Luca Godarda in militantnega filma šestdesetih se bomo lotili vprašanja marksistične filmske prakse. Naposled se bomo ustavili ob marksistični interpretaciji vloge tehnoloških revolucij v zgodovini filma, kakor jo je izpeljal Jean-Louis Comolli.


Izbor naslovov povezanih s predavanjem:
-Theodor W. Adorno, Max Horkheimer: Dialektika razsvetljenstva. Ljubljana: Studia humanitatis, 2002.
-Walter Benjamin: Izbrani spisi. Ljubljana: Studia humanitatis, 2003.
-Serge Daney: Filmski spisi. Ljubljana: Slovenska kinoteka, 2001.
-Siegfried Kracauer: Filmska čitanka. Ljubljana: Slovenska kinoteka, 2001.
-Bertolt Brecht: O filmu. Ljubljana: Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, 2010.
-Theodor W. Adorno, Walter Benjamin in drugi: Estetika in politika. Ljubljana: Studia humanitatis, 2013.
-Jean-Louis Comolli: Film proti spektaklu & tehnika in ideologija. Ljubljana: Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, 2013.

O PREDAVATELJU:
Ciril Oberstar je magister filozofije. Na umetniški gimnaziji v Ljubljani poučuje predmet zgodovina in teorija filma. Je urednik za družboslovje pri reviji Dialogi ter nekdanji glavni in odgovorni urednik revije Ekran. Je občasni sodelavec kolektiva Obzorniška fronta, urednik zbornikov Delavsko-punkerske univerze ter pisec poljudnih, strokovnih in znanstvenih besedil, med drugim spremne besede h knjigi Bertolta Brechta O filmu in besedil »Jugoslovanski film ceste«, »T kot teniška kritika televizijskega pogleda«, »Maj ’68 po bratih Marx«, »Izginjanje Hulota« …

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19.

///Cikel Teorija filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie, Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18 in Mariborske knjižnice. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Podrobnosti o dogodku
 • Datum začetka
  19. aprila, 2022 18:00
 • Datum konca
  20:00
 • Organizator
 • Naslov
  Vetrinjska 30, 2000 Maribor
Podrobnosti o dogodku
 • Datum začetka
  19. aprila, 2022 18:00
 • Datum konca
  20:00
 • Organizator
 • Naslov
  Vetrinjska 30, 2000 Maribor
Partnerji